Universitatea Politehnica din Timişoara

Universitatea Politehnica din Timişoara (www.upt.ro), partenerul principal, instituţie superioară de învăţământ, areĀ rolul de a crea strategia generală a celor cinci activităţi asumate conform acordului de parteneriat (de pregătire a practicii, de orientare şi consiliere pentru carieră, de efectuare a practicii, de informare şi publicitate şi de management general), de a urmări realizarea şi implementarea lor şi unitatea în cooperare, respectând atât ţintele cât şi planul temporar.
Universitatea "Politehnica" din Timişoara este una dintre cele mai mari şi renumite universităţi tehnice din Europa Centrală şi de Est. Ea a fost înfiinţată în anul 1920, la scurt timp după unirea într-un singur stat a tuturor teritoriilor româneşti -survenită în contextul redefinirilor statale din Europa, ce au urmat primului razboi mondial-, pentru a răspunde nevoii de ingineri resimţită de societatea românească a vremii în relansarea economică la care ea s-a angrenat. În cei aproape 90 de ani de existenţă, Universitatea "Politehnica" din Timişoara a produs peste 100 000 ingineri, deosebit de apreciaţi, deopotrivă în ţară şi în străinătate, pentru competenţa şi seriozitatea lor.
Studiile în Universitatea "Politehnica" din Timişoara sunt organizate în paradigma "Bologna" şi cuprind toate cele 3 cicluri: LICENŢA, MASTERAT, DOCTORAT.
În prezent, Universitatea "Politehnica" din Timişoara are 10 facultăţi şi 4 departamente independente. În cadrul lor, studiază, respectiv lucrează, cca 15000 studenţi, cca 800 cadre didactice titulare şi cca 900 cadre administrative şi auxiliare.
Portofoliul de specializări, curriculum-urile şi syllabus-urile Universităţii "Politehnica" din Timişoara sunt bine acordate nevoilor societăţii, universitatea cultivând relaţii strânse cu mediul societal.
Dincolo de bunul său nume în educaţie, Universitatea "Politehnica" din Timişoara are şi recunoaşterea de actor de prima clasă pe scena cercetării ştiinţifice româneşti, cu rezultate remarcabile şi pe plan internaţional. Un număr important de centre de cercetare, respectiv de echipe de cercetători constituite ad-hoc, pe diverse teme, pun cu succes în practică strategia de cercetare a universităţii, în cadrul a numeroase granturi şi contracte de cercetare câştigate prin competiţie. Rezultatele cercetării sunt materializate în lucrări ştiinţifice, brevete de invenţie şi produse realizate, toate aducătoare de prestigiu, respectiv de importante fonduri băneşti, pentru universitate.
Universitatea "Politehnica" din Timişoara dispune de o infrastructură de învăţământ şi de cercetare care, atât din punct de vedere imobiliar, cât şi ca dotare, este comparabilă cu a celor mai prestigioase universităţi europene. Nivelul ei actual este consecinţa unor investiţii de peste 1500 miliarde lei vechi de care ea a beneficiat în perioada 2005-2008.
Una dintre prioritatile Universităţii "Politehnica" din Timişoara în ultimii ani a fost afirmarea şi colaborarea internaţională. Universitatea are în prezent acorduri de colaborare cu peste 100 universităţi din Europa, dar şi din SUA, Canada şi Japonia. Colaborarea are loc atât în cadrul unor programe EU, cât şi în cadru bilateral direct.
Studenţii Universităţii "Politehnica" din Timişoara dispun de un campus social de invidiat, ce cuprinde 16 cămine -totalizând cca 5 500 locuri de cazare- şi un restaurant. Toate camerele -2 000 la număr- beneficiază de conexiune Internet superperformantă şi televiziune prin cablu, iar din 2007, de frigider şi mobilier nou.
Pentru studenţii şi angajaţii săi, Universitatea "Politehnica" din Timişoara şi-a dezvoltat o excelentă bază sportivă, cuprinzând: o sală de sport, un bazin de înot acoperit semiolimpic, terenuri de tenis, terenuri de baschet, terenuri de fotbal, minifotbal şi handbal, o pistă de alergare semicompetiţională etc.
Climatul interuman în Universitatea "Politehnica" din Timişoara este unul de bună-înţelegere şi respect reciproc, în egală măsură agreabil şi propice performanţei. La construirea acestui climat şi-au adus aportul şi organizaţiile neguvernamentale ale angajaţilor -sindicatul-, respectiv studenţilor -ligile-, aflate în raporturi pozitive cu forurile de conducere din universitate.
Adresa: Universitatea "Politehnica" din Timişoara, România, 300006 Timişoara, Pţa Victoriei no. 2, tel:+40-256-403000; fax:+40-256-403021; e-mail: rector@rectorat.upt.ro
|
|